Jak pozyskać olejek?

destylacjaOlejek znajduje się w pęcherzykach znajdujących się na liściach Manuki, które wyglądają jak półprzezroczyste punkty. Olejek jest pozyskiwany z liści poprzez ich podgrzanie, a następnie odparowuje się olejek, który następnie zostanie wyizolowany.

Zielone liście i małe gałązki, których średnica jest mniejsza niż 10mm są wycinane z krzaków Manuki i pozostawiane aby wyschnęły przed rozpoczęciem procesu destylacji. Wyschnięty materiał ma niższy poziom wilgotności, dzięki czemu proces destylacji jest dużo bardziej wydajny. Zebrany materiał jest cięty na krótkie kawałki (mniejsze niż 100 mm długości), mieszanina liści i gałązek jest następnie równomiernie umieszczana w uszczelnionym pojemniku destylacyjnym. Uszczelnienie pojemnika gwarantuje, że para przesączy równomiernie cały materiał.

Proces destylacji trwa od 2- 6 godzin, przy czym czas trwania procesu destylacji zależy od materiału, im więcej twardych składników takich jak gałązki tym proces destylacji jest dłuższy.

W pojemniku destylacyjnym dochodzi do wyparowywania olejku z mieszaniny liści i gałązek, który łączy się z parą wodną. Mikstura parowa jest następnie ochładzana, i dzięki temu przechodzi ze stanu lotnego w stan ciekły ( wodę z olejkiem). Olejek, ze względu na mniejszą gęstość niż gęstość wody, wypływa na powierzchnię wody, co umożliwia jego zebranie w zbiorniku separacyjnym. Bardzo ważne jest aby kontrolować temperaturę wody znajdującej się w separatorze, zapewnia to wysoki poziom odzyskiwania olejku z mikstury woda-olejek. Temperatura na poziomie ok. 50˚C zapewnia dobrą separację olejku do wody.

Podziel się na:
  • Drukuj
  • PDF
  • Dodaj do ulubionych
  • Facebook
  • Google Bookmarks